This is it
Door: Jeffrey & Bianca
Blijf op de hoogte en volg Jeffrey en Bianca
13 April 2013 | Maleisië, Kuala Lumpur
Vanuit Pantai Cenang vervolgden we onze reis naar Kuah, de hoofdstad van het eiland Langkawi. Tijdens deze tocht hadden we een chauffeur die de hele weg ongegeneerd en luidkeels boeren zat te laten en zat te roggelen. Zeker 5 boeren per minuut bracht hij ten gehore en al zijn speeksel vloog rechtstreeks het raampje uit! Dit is overigens iets wat wij al vaker hebben meegemaakt, dus hebben wij dit fenomeen geturfd als cultuurverschil nummer 78.435.
De gigantische haven in Kuah had meer weg van een vliegveld met alle veiligheids-checks, wachtruimtes en belastingvrije winkeltjes. Aangezien we nog een uur moesten wachten voordat onze boot vertrok, vroegen we aan 1 van de medewerkers van de haven of er toevallig een rookruimte in de buurt was. Het exacte antwoord van de beste man luidde als volgt: "Nee, de gehele haven is rookvrij, dus als je wilt roken, moet je dat even op het toilet doen." Zo gezegd, zo gedaan! Vervolgens pakten we de boot naar het vasteland van Maleisië en stapten we in Alor Setar in de nachtbus die ons dwars door Maleisië naar de allerlaatste bestemming van onze reis bracht: Kuala Lumpur. De stad waar paspoppen een bivakmuts dragen.
Omdat hotelovernachtingen geen drol kosten in het Chinese deel van deze stad, besloten we om onze laatste dagen niet te spenderen in een krakkemikkig hutje of in een vastig kamertje, maar om in Chinatown in een degelijk hotel te overnachten. Het was een simpel hotel, maar met een heerlijk bed en een brandschone kamer.
In Kuala Lumpur werden we getrakteerd op de herrie, de drukte en de geuren van het eten langs de kant van de weg die met het leven in een Aziatische stad gepaard gaan. Alle levende, eetbare dieren werden hier namelijk letterlijk langs de kant van de weg en voor je neus gedood, geplukt, geslacht, met een groot mes in stukken gehakt en vervolgens aan de klant verkocht. Het bloed en de ingewanden vlogen ons zowat rond de oren. Verser kan natuurlijk niet, maar om nou te zeggen dat het een smakelijk beeld gaf.. Nee, niet bepaald! Het blijft toch keer op keer weer bizar, ongelofelijk en bijna misselijkmakend om dit ritueel te aanschouwen.
We namen in Kuala Lumpur meteen contact op met Daniel Martin Sebastian Francis. Ja, precies! Familie van de Fendertse Vanessa, Martin en Anthony Francis! Onze vraag aan hem was duidelijk: kun je ons in korte tijd de leukste, mooiste en interessantste plekken van de stad laten zien? Dat kon geregeld worden! Het was voor ons al enige jaren duidelijk hoe de familie Francis in de Fendert woont en leeft, maar nu was het tijd om de levensstijl van de rest van de familie aan de andere kant van de wereld te gaan bekijken.
Het vervoer was hier ontzettend makkelijk te regelen, aangezien er weer gewoon openbaar vervoer ter beschikking was in de stad die wij grotendeels kennen vanuit Nederland: de bus, de trein, de metro, de skytrain, alles! Dit was maar goed ook! We kwamen er namelijk al snel achter dat te voet door de stad gaan niet zo'n best idee was, doordat voetpaden op veel plekken in de stad nogal eens missen.
We gingen in het centrum van de stad op pad met onze nieuwe Maleisische vriend. Hij leerde ons van alles over de taal, de cultuur en uiteraard liet hij ons proeven van het overheerlijke Maleisische eten. We bezochten onder andere het park, tempels, bruggen, monumenten en natuurlijk beklommen we weer hoge gebouwen, met als kers op de taart: de indrukwekkende Petronas Twin Towers. Daarnaast zaten we ineens een Heineken biertje te drinken in het duurste hotel van de stad waar onder andere Michael Jackson ooit nog heeft geslapen. Het uitzicht vanaf de gebouwen was waanzinnig! De stad en haar torens waren 's avonds prachtig verlicht.
Vanwege het aanhoudende slechte weer, de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen dagen en simpelweg doordat sommige delen van de stad compleet onder water stonden, zijn verdere buitenactiviteiten ons helaas bespaard gebleven. Vandaar dat we er voor kozen om een dag als knotsgekke en speelse kleuters door het leven te gaan in Berjaya Times Square. Een gigantisch groot winkelcentrum met 48 verdiepingen, waarin we niet alleen winkels in alle soorten en maten vonden maar ook een indoor-pretpark, achtbanen, een bowlingbaan, een schietbaan, pooltafels, restaurants en nog veel meer! Aan plezier en vermaak was hier dus absoluut geen gebrek!
Daarnaast leek de film 'G.I. Joe: Retaliation' ons in 3D zeker de moeite waard om voor een prikkie te gaan bekijken. Verrek! Op de 3e verdieping van het gebouw vonden we een bioscoop!
Nu zullen we vooral nog samen herinneringen ophalen en ons zachtjes aan gaan klaarmaken voor de terugreis, die stiekem wel heeeeel snel dichterbij is gekomen.
Na Sumatra, Java, Bali, Lombok, Gili's, Vietnam, Cambodja, Laos, Thailand, Maleisië en een hoop kleine eilanden die wij niet allemaal bij naam zullen noemen, is het nu weer tijd om terug te keren naar het vertrouwde Nederland. Het spannende leven uit een rugtas zit er, na zo'n 50 verschillende bedden, voorlopig weer even op. Op 20 november 2012 vertrokken we vanuit Amsterdam richting Azië en op 16 april 2013 zullen we weer aankomen op Nederlandse bodem. Elke dag was weer een avontuur! Ons wordt regelmatig gevraagd of het avontuur soms ook niet een beetje eng is geweest. Een wijze les voor alle mensen die zich dat afvragen: "Van iedereen met wie je spreekt, geeft 'angst' de slechtste raad! Verstand op nul, blik op oneindig en gaan met die banaan!"
Met dubbele gevoelens nemen we afscheid van het Aziatische leven waarin wij vrijwel nooit precies wisten waar we terecht zouden komen of waar we de nacht zouden doorbrengen. De gezelligheid van familie en vrienden in Nederland, kroelen en ravotten met onze lieve schat Jane en de frietjes van Willy van Kouteren hebben wij natuurlijk onwijs gemist, maar wat hebben wij een geweldige en onbeschrijfelijke tijd gehad aan de andere kant van de wereld! We hebben onvergetelijke, indrukwekkende, avontuurlijke, spannende en wonderschone dingen gezien en gedaan en we zijn een boekwerk aan nieuwe vrienden van over de hele wereld rijker. We hebben in een compleet andere wereld geleefd dan de Westerse wereld die voor ons bekend was en we hebben onszelf van top tot teen ondergedompeld in de compleet andere cultuur, natuur en dierenwereld die Azië lief is. Omdat we nog wat fotoruimte over hadden op onze website, hebben we bij dit verhaal wat Gouwe Ouwe klikjes gestopt!
Wij willen iedereen hartelijk danken voor alle lieve en meelevende berichten van de afgelopen tijd! Het was een eer om jullie te laten meegenieten met ons grote avontuur! Vanzelfsprekend zijn alle liefhebbers van harte welkom om, onder het genot van een hapje en een drankje, alle verhalen te komen aanhoren en alle duizenden foto's en filmpjes te komen bekijken! Tot die tijd kunnen jullie nog even genieten van de reeds 300 foto's die inmiddels op onze site te vinden zijn. Het was een ervaring om nooit meer te vergeten!
Dag wilde dieren, extreme armoede, lieve mensen, ongerepte jungles, prachtige landschappen, rokende vulkanen, indrukwekkende ex-oorlogsgebieden, verbazingwekkende onderwaterwereld en hagelwitte stranden!
Dag Azië! This is it....
Groetjes en tot 16 april!
J&B
13 April 2013 - 11:53
Sindy:
Wat een geweldig laatste verhaal!! Super mooi verteld allemaal Jef. Wij kijken er natuurlijk erg naar uit om jullie dinsdag te komen halen, maar begrijp heel goed dar het gevoel voor jullie heel dubbel zal zijn na dat verbazingwekkende leventje daar! Ik kan niet wachten om al jullie verhalen en foto's te horen en zien!!! Waarschijnlijk tot straks op Skype!! Dikke kus! -
13 April 2013 - 12:01
Lot:
Lieve backpackers,
Jullie hebben een prachtige reis gemaakt... om nooit meer te vergeten... Als jullie oud en belegen zijn zullen jullie met glimmende ogen nog steeds de verhalen over deze reis vertellen. We zien er naar uit jullie weer in levende lijve te spreken en te genieten van jullie verhalen, foto's en filmpjes. Tot dinsdag!
Liefs en dikke tuut,
René en Lot -
13 April 2013 - 12:35
Tante Jean En Oompiet:
LIEVE BIANCA EN JEFFREY
WIJ HADDEN JULLIE AL BEDANKT VOOR ALLE MOOIE VERSLAGEN
EN FOTO S, EEN BEETJE TE SNEL GEWEEST. WANT VANDAAG WEER
EEN SPANNEND VERSLAG EN MOOIE FOTO S WE HEBBEN ER WEER VAN GENOTEN.
JEFFREY EN BIANCA. DE FOTO VAN HET TOILET WORD ZEKER WEL EEN POSTER.
NU GAAN WE JULLIE EEN GOEDE REIS NAAR NEDERLAND TOE WENSEN.
LIEFS OOM PIET EN TANTE JEAN. -
13 April 2013 - 13:17
Mirjam:
ja ..dit is een kippenvel momentje !
natuurlijk een dubbel gevoel voor jullie, ook voor ons wij kunnen die mooie verslagen niet meer lezen en de prachtige foto's bekijken, maar heerlijk om jullie weer thuis te hebben en al de verhalen te horen over dit grote avontuur.
nog super bedankt hiervoor..
aan alles komt een eind, maar de herinneringen pakken ze jullie niet af !
dikke kus tante mir, tot gauw ! -
13 April 2013 - 17:20
Oma Donders:
Lieve genieters van eeb prachtige reis,
wat een mooie afsluitings verhaal van een geweldige reis, dit neem je je verdere leven mee
inderdaad zal het voor jullie wel dubbel zijn om het mooie land achter te laten maar ook om weer in je vertrouwde omgeving te zijn .
wat heb ik genoten van jullie verhalen en foto`sen terug kijkend is het erg snel gegaan.
ik wens jullie een goede terug vlucht en zien je dinsdagmorgen
liefs Oma xxx -
13 April 2013 - 18:41
Poeke En Moeke:
Hoi Jeffrey en Bianca
Weer een super verhaal en unieke foto`s,we hebben van jullie verhalen en foto`s genoten het is bijna net of we het allemaal zelf hebben meegemaakt.Bedankt hiervoor. Tot ziens in Nederland. Goede terugreis, we kunnen niet wachten om jullie in levende lijve te zien.
groetjes
13 April 2013 - 21:53
Frank:
Luitjes, wow. Floortje Dessing van 3opreis (als dat nog in NL is) had het niet beter kunnen vertellen en afsluiten.
Cool, we konden zo voelen, ruiken en proeven wat jullie deden.
Heeel veeel succes weer terug in NL.
Liefs ome Frank -
14 April 2013 - 09:55
Ina En Jan:
Wat een geweldig afsluitend verhaal. Wij hebben genoten van jullie prachtige verhalen. Jeetje, wat hebben jullie een hoop meegemaakt en gezien. Dit vergeten jullie je hele leven niet meer.
Een hele goede terugreis toegewenst en zien jullie snel..... -
14 April 2013 - 10:52
Lins En Dre:
hey mopjes we zijn blij dat jullie zo genoten hebbn en zijn ook weeer heel blij dat jullie van de week weer terug keren na de fendert we hebben jullie gemist xxxxxxxxxxxx