Daar aan de kust, de Javaanse kust - Reisverslag uit Pangandaran, Indonesië van Jeffrey en Bianca Wessels - WaarBenJij.nu Daar aan de kust, de Javaanse kust - Reisverslag uit Pangandaran, Indonesië van Jeffrey en Bianca Wessels - WaarBenJij.nu

Daar aan de kust, de Javaanse kust

Door: Jeffrey & Bianca

Blijf op de hoogte en volg Jeffrey en Bianca

10 December 2012 | Indonesië, Pangandaran

Hallo Hollandse sneeuwpoppen!

Onderweg van Bukit Lawang naar het vliegveld in Medan verliep niet alles even vlekkeloos. Om 13.15 zouden we vliegen, dus dat betekende dat we om 11.15 op het vliegveld aanwezig moesten zijn. Na het betere hoofdrekenen van onze chauffeur zouden we dat precies moeten redden. Helaas had de beste man niet ingecalculeerd dat pech onderweg in Sumatra nogal eens voor komt. Knal! Boem! Rekketek! En de bus stopte ermee. In paniek heeft de chauffeur al zijn beltegoed verbrast om voor ons een oplossing te vinden. Gelukkig is alles goed gekomen en konden we na het inchecken meteen in de Boeing 737 gaan zitten, zonder te hoeven wachten! Net op tijd! De vlucht naar Bandung (Java) was ook niet optimaal. 2 uur lang erg veel turbulentie gehad, dus een potje kaarten zat er niet in.

Na de bezwete jungle treks met de bijbehorende prikkende insecten, die het vooral op blanke bleekscheten hebben gemunt, hebben we onszelf bij aankomst in Bandung getrakteerd op een Javaanse Deluxe Room in een kneiterdik hotel. Een ligbad, rust, allejezus lekker eten en Heineken biertjes! Halleluja! Dat is een genot na de Sumatraanse krotten die vaak nog minder luxe en in mindere staat zijn dan het pas afgebroken schuurtje in de Boomgaardstraat. Het enige nadeel aan zoᷰn hotel is dat de prijzen voor de kamers al vast staan. Onderhandelen heeft dus weinig zin. Maar na lief glimlachen, veel slijmen en hier en daar een knipoog toch nog 10% korting en een gratis ontbijt weten te versieren. 3 hoeratjes, een high-five en een diepe buiging voor de charmante receptioniste!

Aangezien ons werd verteld dat het in Bandung iedere dag aan het eind van de middag begint te regenen, besloten we om maar niet te lang te blijven. Na 2 dagen genieten van alle luxe en van alle voordelen van een grote stad vertrokken we. Gewassen, geknipt, geschoren en weer helemaal zen klommen we in een minibus richting Tasikmalaya. Onderweg kwamen we erachter dat Java een stuk meer ontwikkeld is. Leren, verstelbare stoelen in de minibus, goede wegen en hedendaagse muziek pompend uit de speakers van de spiksplinternieuwe JVC radio.

Een korte tocht per benenwagen in Tasikmalaya bezorgde ons beiden geen enthousiast gevoel, dus dezelfde dag nog doorgereisd naar Pangandaran. Deze tocht in een grote bus was er weer 1 die alleen bestemd is voor mensen met een sterke maag! In Pangandaran lag het zandstrand al op ons te wachten. Het bleek een ware surfers walhalla met veel gezellige barretjes en restaurants op het strand. We sliepen weer ouderwets in een guesthouse. 10 kleine kamertjes aan huis met een gezamenlijke badkamer. Weinig luxe te bespeuren maar prioriteit numero uno was er alom: Gezelligheid! Met de lokale bevolking maar deze keer ook vooral met andere reizigers van over de hele wereld.

Ook hebben we in Pangandaran de zogenaamde Green Valley (Citumang) bezocht. Oehoe Oehoerend hard op de brommer door de omgeving van Pangandaran. Off road scheurden we langs enorme rijstvelden en tussen duizenden kokosnootbomen door. Hier zagen we onder andere hoe de hard werkende landarbeiders als aapjes de 15 meter hoge kokosnootbomen beklimmen. Dat zag er zo makkelijk uit, dat moesten wij ook maar eens gaan proberen! Maar het viel niet mee. Na een paar verticale stappen hielden we het voor onze eigen veiligheid toch maar voor gezien.
Vervolgens kwamen we bij een plek waar Javaanse poppen worden gemaakt. Van begin tot eind met de hand gemaakt en veel mooier, beter en gedetailleerder dan Playmobil of Dublo. De eigenaar van de toko gaf zelfs nog even een showtje weg, met verschillende karakters, verschillende stemmetjes en veel interactie met dit Hollandse duo.
Ook duivensport is hier in de buurt zeer populair. Het mannetje vliegt 2 km ver en moet zo snel mogelijk zijn weg terug weten te vinden naar het wachtende vrouwtje. Tientallen deelnemers waagden een poging om het ingelegde geldbedrag te veroveren. Wat een sensatie tijdens deze spannende wedstrijden!
Uiteindelijk was hij daar weer! Onze grote vriend en tevens ondertussen onze rechterhand: de jungle! Binnen de eerste 5 meter door dit groene woud stuitten we op onze eerste slang. Knalgroen en ongeveer een metertje lang. Daarnaast vonden we met name erg veel vlinders in alle soorten, maten en kleuren. De natuur was prachtig, met heerlijk verkoelend water. Gelukkig waren wij voorzien van zwemkleding en konden we onze weg, na veel klimmen en klouteren, via het water vervolgen. We zwommen door een  grot vol stalagmieten en stalactieten.  Toen we weer licht zagen aan het einde van deze gigantische stenen massa, kwamen we bij een waterval. Het was de bedoeling om van de waterval naar beneden te springen. Verstand op nul, blik op oneindig en... Plons! Geweldig! Dat smaakte naar meer! Maar meteen op een rots geklommen en... Plons! In een boom geklommen en... Plons! Als kleine kinderen hadden we de grootste lol. We konden er geen genoeg van krijgen. De pret in het water hield maar niet op. Met een diepe teug adem in de longen en een stukje onder water zwemmen was het zelfs mogelijk om achter de waterval te komen. Ten slotte konden we al bodyraftend onszelf met de stroming mee laten gaan, de rivier af. Terug naar de parkeerplaats van de gemotoriseerde tweewielers.

Eenmaal terug bij onze slaapplek en na een verfrissende koude douche, was het tijd voor een potje kaarten. Foker. Een Indonesich hoogstandje in de wereld van vertier. Zeker als de verliezer steeds een opdracht moet uitvoeren. Veel Bintang, push-ups, op 1 been staan, volksliederen zingen en andere gekkigheid, maar vooral heel veel gelachen!

Ons volgende station is Yogyakarta. 4 uurtjes per economy trein zal ons hier brengen. Ook hier zullen we in geuren en kleuren over schrijven in het volgende verslag!

Groetjes daar! Kijk uit voor plaatselijke gladheid en hou vooral jullie dikke truien aan!;)

Belanda Goreng

• 10 December 2012 - 16:26

Sindy:

Hey Schatten,

Weer erg gelachen bij het lezen van het wederom prachtig geschreven verhaal!
    Toen ik jullie zaterdag op skype had gesproken was ik een beetje gespannen over dat zwemmen in die grotten, maar wat een geweldige belevenis!! Het klinkt echt een beetje als een sprookje met de dingen die jullie zien en meemaken. Pak lekker jullie luxe wanneer je eraan toe bent!
    We leven heel erg met jullie mee!!

Hele dikke kus!!!

• 10 December 2012 - 17:01

Oma Donders:

hoi globetrotters

leven wij in dezelfde wereld? als ik lees wat jullie daar zien en beleven begin ik te denken van niet,

een heel andere wereld als hier in ons koude kikkerland.

het is maar goed dat jullie deze site hebben en wij de verhalen van jullie lezen en wij kunnen mee genieten.

een lekkere koude groet van mij brrrrrrrr xxx

• 10 December 2012 - 18:55

Mama En Wim:

Jef wat weer een heerlijk verhaal, en wat beleven jullie spannende en grappige avonturen.Door het lezen van jou verslag krijgen wij een goed beeld van jullie belevenissen en moeten wij vaak hardop lachen. Elke keer kijken we weer uit naar jullie nieuwe avonturen en vele met ons. jullie krijgen van iedereen hier de groetjes. Neem tussendoor maar lekker je rust en geniet van de luxe die hier zo gewoon is.Geniet van jullie avontuur en blijf vooral veel verslagen schrijven kan nie wacht op het vervolg. Lieffies tot schrijfs en doe voorzichtig.
    veel xjes van ons.

• 10 December 2012 - 20:23

Marja:

Lieve luitjes,

Wat een geweldig geschreven verslag van jullie. We genieten er iedere keer weer met volle teugen van.
    Ik zie weer uit naar jullie volgende avontuur.
    Ik zal het oma ook laten lezen.
    Heel veel plezier daar en lekker genieten van dat lekkere weer.
    Dikke kus,
    Tante Mar, oma en Tiny

• 10 December 2012 - 21:42

Poeke,moeke, Davy En Marijola:

Hallo koekwouzen
    Lekker aan het lamballen en wij maar afzien hier in dat koude kikkerland poeke wil al gaan emigreren.
    Weer een prachtig avontuur beleeft, om jaloers van te worden.Geniet er maar met volle teugen van
    doe voorzichtig en pas goed op mekaar. We kijken weer uit naar het volgende verhaal.
    veel groeten van ons allemaal

• 12 December 2012 - 21:02

Mirjam Em Glenn:

hoi kanjers !
    prachtig verslag Jef,als je dadelijk geen werk kan vinden is misschien schrijver worden een optie...
    Ik heb net de foto's gezien, wat gaaf allemaal en leuk dat jullie zo aan het genieten zijn
    Wel uitkijken in die rotsen he [ ik lijk mama wel ]
    Op naar het volgende verhaal Jef, ben er klaar voor !!
    liefs glenn en mirjam

• 15 December 2012 - 13:51

Monique & Mannen:

Hallo reizigers!
    Wat een avonturen beleven jullie. Leuke verhalen om te lezen hoor. Geniet er van en tot het volgende verhaal weer.
    Liefs van ons allemaal.

• 18 December 2012 - 22:18

Cees Jeanne Van Der Made:

Hoi lieve luitjes.
    Een prachtig verslag jullie genieten er met volle teugen van ,en waar je gelijk in hebt.
    Dit is zo prachtig dat nemen ze niet meer van jullie af.
    Pas goed op elkaar en ben lief voor elkaar dan kunnen jullie nog een hoop mooi's mee maken.
    Nou scheetjes tot jullie volgende verslag.
    Jeanne Cees.

• 24 December 2012 - 08:54

Jeroen:

Hallo Mogly en Pocahontas,

Wat is dit weer heerlijk om te lezen en te visualiseren!
    Bij ons is het meer hop en... je glijd uit,dan plons in de eerste grote plas langs de weg, vervolgens met je hoofd op de trottoirband. Misschien is jullie verhaal dan iets fijner om te lezen;)

Maak plezier en geniet,

Liefs Jeroen